Skocz do zawartości
wspolpraca

Współpracujmy - to takie proste!

Jeśli terroryści i antyterroryści potrafią się dogadać, to my również możemy! Jesteśmy otwarci na wszelkie formy współpracy i chętnie podejmiemy rozmowy.

Zagłosuj na nasze serwery

Jedno kliknięcie dla każdego serwera, a jak wspiera jego rozwój. Zagłosuj na nasze serwery, odpowiedz w temacie i zgarnij reputację w ramach wdzięczności za pomoc!

Ustaw skiny na serwerach CS2

Ustaw skiny i kosy na serwerach

Już nic prostszego, jak przejście na skiny.ngnw.pl dzieli Cię od ustawienia ulubionych skinów na naszych serwerach CS2!

Zdobądź skiny od partnera NGNW.pl

Sprawdź swoje postępy w panelu rankingowym

Wejdź na stronę rankingu, wybierz serwer, wpisz swój nick i zobacz, jak sobie radzisz, sprawdzając swoje statystyki.

Dołącz do grupy Steam

Dołącz do naszej grupy Steam i zyskuj na tym! Będąc na grupie zyskujesz: więcej monet podczas gry na serwerach oraz jesteś na bieżące ze wszystkimi wydarzeniami na sieci!

Odwiedź naszego Facebooka

NGNW.pl działa również na Facebooku! Publikujemy tam treści, co najmniej raz w tygodniu i pojawiają się tam kody doładowujące konta w sklepiku, warto być na bieżąco!

Zakup VIP lub monet

Kupno usług na ulubionym serwerze to nie tylko korzyści w grze dla gracza, ale także wsparcie serwera i jego rozwoju. Wesprzyj serwer kupując VIP i ciesz się dodatkowymi benefitami.

Czy granie naprawdę rozwija refleks i logiczne myślenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wpadłem do Was z moim pierwszym "mini-artykułem" który dotyczyć będzie dość przewijanego się tematu w mediach, a mianowicie -

Czy granie naprawdę rozwija refleks i logiczne myślenie, czy może jest to strata czasu? Przeanalizowałem temat dogłębnie i stworzyłem dla Was krótki artykuł na ten temat.

Zapraszam do dyskusji na dole, a zarazem życzę miłego czytania!

image.png.7579a42038922665f92a1f284ad8aa1d.png

Czy granie naprawdę rozwija refleks i logiczne myślenie?

Od kilkunastu lat w mediach, w telewizji, czy nawet w samym internecie przewija się te pytanie, lecz tak na prawdę - czy znamy na nie logiczną odpowiedź? Część osób jest podzielona - jedni uważają, że gry są złe, natomiast druga grupa uważa, że gry to coś więcej niż tylko siedzenie przed monitorem, jak jest na prawdę?  Zaczniemy może od badań, które były wykonywane w 2024-2025 roku przez grupę University of Colorado Boulder działająca w ramach projektu CATSLife ukazały nam, że;

Badanie longitudinalne (czyli śledzenie ludzi przez czas) wskazało, że granie w gry ma małe, ale istotne pozytywne efekty na zdolności poznawcze: szczególnie rozumowanie przestrzenne, pamięć roboczą i szybkość przetwarzania.

Możemy, więc stwierdzić, że gry są w stanie rozwijać nasze konkretne umiejętności np. refleks, logiczne myślenie.  Postaram się rozwinąć Wam te dwa aspekty, ponieważ to one są podawane nam w każdym badaniu dotyczącym tego tematu od 2009r, więc czas się w to zagłębić.

1. Refleks - mini-sekundy, które decydują

W grach FPS decyzje zazwyczaj podejmujemy zawsze w ułamkach sekundy, ponieważ jest to ciągłe śledzenie sytuacji, która ma miejsce na ekranie oraz reagowanie na nagłe zagrożenie i natychmiastowe kliknięcie myszką. Grupa naukowców z Rochester udowodniła, że gracze akcji podejmują decyzje nawet o 25% szybciej niż osoby, które nie grają - i to bez utraty dokładności, robią to perfekcyjnie.

Ale spójrzmy na to co tak właściwie daje to nam w praktyce?

- lepsza koordynacja oko-ręka,

- lepsza koncentracja w dynamicznych sytuacjach, 

- szybsze reagowanie na bodźce.

2. Logiczne myślenie? Szachy XXI wieku!

Użytkownicy naszego forum wiedzą oczywiście to, że gry to nie tylko strzelanie w przypadku Counter-Strike`a,  czy też kopanie piłki w przypadku Fify. Strategie, taktyki czy nawet gry survivalowe wymagają planowania i przewidywania ruchów przeciwnika.  Przedstawię może na przykładzie, który wymieniłem wyżej, czyli CS - gra, która oprócz strzelania wymaga analizowania zasobów, ryzyka i potencjalne konsekwencje naszych działań. 

Co daje nam to w praktyce?

- umiejętność przewidywania i planowania,

- zdolności analityczne,

- kreatywne podejście do problemów.

3. Balans

Oczywiście po wyżej przedstawionych informacjach - możemy, więc rzec że oczywistym jest to, że granie rozwija nasze umiejętności, lecz pamiętajmy o balansie, który jest wszędzie. Granie może rozwijać nasze umiejętności, gdy jest to dodatek do naszej codzienności, a nie jej całkowite wypełnienie. Nadmiar godzin spędzonych przed monitorem może powodować np. zmęczenie, problemy z kręgosłupem czy zaburzenia snu. Dlatego tak jak wszędzie to i tutaj - kluczem jest zdrowy umiar, wtedy korzyści przeważają nad minusami.

4. Podsumowanie.

Gry komputerowe od dawna budzą w nas - graczach oraz ludziach emocje. Jedni widzą w nich rozgrywkę, inni widzą stratę czasu, a kolejni narzędzie edukacyjne. Badania z roku na rok wskazują, że granie może realnie rozwijać nasze umiejętności, które później możemy wykorzystywać w dorosłym życiu. Badania o których wspominałem wcześniej prowadzone przez Uniwersytet w Rochester (2010, 2014) dowiodły, że osoby grające w gry akcji szybciej podejmują decyzje, poprawiają refleks i potrafią lepiej adaptować się do nowych zadań. Z kolei nowsze analizy – np. z Uniwersytetu Colorado Boulder (2025) – sugerują, że regularne granie wspiera również pamięć roboczą, zdolności przestrzenne i szybkość przetwarzania informacji.  

Wnioski są jasne i proste dla nas wszystkich: gry nie są jedynie "czasopożeraczem". Mogą one pełnić u nas formę treningu umysłu, poprawiając naszą szybkość reakcji, logiczne myślenie czy zdolności analityczne. Tak jak wspominałem wyżej, w każdym hobby kluczem jest umiar - wielogodzinne sesje mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu fizycznemu czy też psychicznemu. Jednak granie w rozsądnych dawkach to nie tylko zabawa, ale też ćwiczenia naszego mózgu, które z powodzeniem można porównać do sportu czy łamigłówek logicznych.

Dlatego, gdy następnym razem ktoś powie, że granie "nic nie daje" możemy spokojnie odpowiedzieć takiej osobie: daje to więcej, niż wielu osobom się wydaje.

Źródło: Wikipedia

Opracowanie: Jery1339

Edytowane przez Jery1339
  • Lubię 4
  • Uwielbiam 1
https://ngnw.pl/topic/7058-czy-granie-naprawde-rozwija-refleks-i-logiczne-myslenie/

• RENEGAT

Gry multiplayer rozwijają tylko u mnie nerwicę xD

Spoko artykuł, pozdrawiam.

• Dzięki 1

spacer.png

https://ngnw.pl/topic/7058-czy-granie-naprawde-rozwija-refleks-i-logiczne-myslenie/#findComment-26882

• Redaktor Naczelny
Godzinę temu, Jery1339 napisał(a):

daje to więcej, niż wielu osobom się wydaje.

to prawda, ja uwazam, ze dzieki grom mam o wiele lepszy refleks jak i  spostrzegawczosc :DD fajny artykul 

• Dzięki 1
https://ngnw.pl/topic/7058-czy-granie-naprawde-rozwija-refleks-i-logiczne-myslenie/#findComment-26883

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...
Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności | Regulamin forum NGNW.pl
Obecnie przeglądasz stronę jako Gość!
Nie masz z tego powodu dostępu do większości funkcjonalności! Chcesz mieć do nich dostęp?