Skocz do zawartości
wspolpraca

Współpracujmy - to takie proste!

Jeśli terroryści i antyterroryści potrafią się dogadać, to my również możemy! Jesteśmy otwarci na wszelkie formy współpracy i chętnie podejmiemy rozmowy.

Zagłosuj na nasze serwery

Jedno kliknięcie dla każdego serwera, a jak wspiera jego rozwój. Zagłosuj na nasze serwery, odpowiedz w temacie i zgarnij reputację w ramach wdzięczności za pomoc!

Ustaw skiny na serwerach CS2

Ustaw skiny i kosy na serwerach

Już nic prostszego, jak przejście na skiny.ngnw.pl dzieli Cię od ustawienia ulubionych skinów na naszych serwerach CS2!

Zdobądź skiny od partnera NGNW.pl

Sprawdź swoje postępy w panelu rankingowym

Wejdź na stronę rankingu, wybierz serwer, wpisz swój nick i zobacz, jak sobie radzisz, sprawdzając swoje statystyki.

Dołącz do grupy Steam

Dołącz do naszej grupy Steam i zyskuj na tym! Będąc na grupie zyskujesz: więcej monet podczas gry na serwerach oraz jesteś na bieżące ze wszystkimi wydarzeniami na sieci!

Odwiedź naszego Facebooka

NGNW.pl działa również na Facebooku! Publikujemy tam treści, co najmniej raz w tygodniu i pojawiają się tam kody doładowujące konta w sklepiku, warto być na bieżąco!

Zakup VIP lub monet

Kupno usług na ulubionym serwerze to nie tylko korzyści w grze dla gracza, ale także wsparcie serwera i jego rozwoju. Wesprzyj serwer kupując VIP i ciesz się dodatkowymi benefitami.

„Symbolika Kolorów” - Czarny

Rekomendowane odpowiedzi

SymbolikaKolorw.png.07d70fe69727661a2c30c88bcb63225e.png

Wszechstronnie stosowana czerń, obecna w wielu kulturach od dawna wzbudza w nas wiele skojarzeń, a przy tym wywołuje różne emocje. Na pierwszy rzut oka niedostrzegalna w naturze, raczej zazwyczaj spotykana w modzie, wszelkiego rodzaju identyfikacjach wizualnych, a nawet coraz częściej, w naukach ścisłych. Zwiększa swoje znaczenie i obecność w naszym codziennym życiu w niepodważalny sposób.

SK2.png.78f630f6b4e50718f9c19a81b04c7846.png

Od samych początków kultury, czerń odgrywa dla nas ważną rolę, i jest czymś w rodzaju nieodłącznego elementu codzienności. Zazwyczaj jednak ujmowana negatywnie, ze względu za bycie przeciwieństwem światła (symbolizującego dobro), a sama w sobie mroczna i tajemnicza.

Owe negatywne skojarzenia, możemy zauważyć dobrze w krajach europejskich, ale również w Stanach Zjednoczonych, bowiem czerń uznawana jest za kolor śmierci oraz żałoby. Wynika to z faktu, że ta najciemniejsza z barw, ma związek między innymi z epidemią dżumy (tzw. czarnej śmierci), ale również poprzez ciągłe przypisywanie jej strachu. Jednakże, dlaczego akurat strach? Choćby ze względu na przekaz, który jest nam dostarczany poprzez, różnego rodzaju filmy/seriale, o charakterze thrillerów, Science-Fiction, horrorów, bądź inne dzieła związane z potworami czy duchami, które zazwyczaj w nich ukazywane są w czerni, by oddać ich mroczny i wrogi charakter. 

Aczkolwiek, jeżeli pominiemy Europę oraz USA, to, możemy zauważyć, że są zakątki na świecie, gdzie barwa ta ma przeciwnie – bardzo pozytywne znaczenie. Dla przykładu, poprzez czerń możemy symbolizować szczęście w Chinach. w Japonii to element najwyższego wtajemniczenia czy nawet mistrzostwa. Natomiast Masajowie uważają, że czerń to kolor dobrobytu, a Egipcjanie, odczytują czerń jako kolor życia. 

Także jak widać, w zależności od kultury może mieć inne znaczenie, ale niemal zawsze utożsamiany czerń, z czymś stałym. To uniwersalny symbol kanonów, wyraz klasy i elegancji.

SK3.png.67b5c2ad69258fccabca3d54230845e3.png

Wszyscy mówimy o czarnej barwie i kolorze, jednak czy czarny to kolor? Nasz mózg stworzył wynalazek, w postaci kolorów - subiektywną reprezentacją długości fal przechwytywanych przez oko. W teorii więc czerń oznacza po prostu całkowity brak światła widzialnego przy oświetleniu widzialnym. W praktyce natomiast miejsce tak ciemne, że przez kontrast z resztą otoczenia nie można określić jego barwy.
Jednakże jak wiadomo, owy wynalazek jest stosowany i powszechnie uznawany za kolor, także co zrobić by takowy uzyskać? odpowiedzią na to pytanie jest połączenie ze sobą, odpowiednich innych tzw kolorów. Dokładniej mówiąc czerwonego, żółtego i niebieskiego.

SK4.png.a06b21e5051ef57e583015845882bb96.png

Aby dokładniej poznać to, jak społeczeństwo odbiera czerń, poprzez odpowiednie pytania do użytkowników naszego forum, możemy dowiedzieć się, o różnym odbieraniu w/w barwy przez każdego człowieka z osobna. Dla przykładu przedstawiam Wam kilka wybranych odpowiedzi.

„Z czym kojarzy Ci się czerń? Co Twoim zdaniem symbolizuje czerń? Jakie emocje wywołuje u Ciebie czerń? Czy czarny kolor to coś, co lubisz?”

Belka-1.png.d08ba684da668a753cb0dba0b2c515ea.png

@ paterovsky - „Czerń kojarzy mi się zarówno z negatywnymi, jak i pozytywnymi aspektami. Z jednej strony symbolizuje smutek, żałobę, śmierć, zło i zniszczenie, ale z drugiej niesie ze sobą elegancję, luksus, tajemniczość, siłę, pewność siebie i władzę. W moim przypadku, czerń wywołuje raczej pozytywne emocje, ponieważ jest związana z nocą, która daje mi wewnętrzny spokój i wycisza mnie – w mroku najlepiej mi się pracuje i wypoczywa. Co ciekawe, czarny kolor jest obecny w moim życiu nie tylko emocjonalnie, ale także praktycznie – ponad 80% mojej garderoby to właśnie czerń. To chyba świadczy o tym, jak bardzo go lubię!”

@ Werka. „Czerń kojarzy mi się głównie z rzeczami smutnymi i mrocznymi – takimi jak smutek czy żałoba. Mimo że czasem lubię ubrać coś czarnego, to kolor ten działa na mnie raczej pesymistycznie. Ciekawostką jest to, że @  EXTREMAAAAA  też kojarzy mi się z czernią, bo w swojej szafie praktycznie nie ma innych kolorów – i to zawsze było źródłem sporów. Jednocześnie wiem, że odbiór czerni zależy od sytuacji. Na przykład podczas pogrzebu budzi we mnie smutek i nostalgię, ale kiedy ktoś na co dzień nosi czarne ubrania, odbieram to zupełnie neutralnie. Sama lubię czerń, choć rzadko ją noszę – przy mojej ciemnej karnacji czuję się w niej trochę mdło i przytłaczająco.”

@ ilovehotmilfss „Czarny to zdecydowanie mój ulubiony kolor ze wszystkich innych barw. Podoba mi się w nim to, że jest to kolor trochę kontrowersyjny? Z jednej strony małe dzieci nadużywające koloru czarnego w dzieciństwie są określane przez psychologów jako nieszczęśliwe i smutne, a ludzie w okresie żałoby ubierają go na siebie. Z drugiej zaś w wielu innych źródłach, na przykład ezoterycznych, kolor czarny symbolizuje odrodzenie, transformację i pracę nad swoją gorszą wersją siebie. Moim zdaniem jest to kolor otoczony przez niektórych złą sławą, kojarzący się z samymi negatywami, dziwnymi ludźmi i przesądami. (Czarny kot) Jednak mi to nie przeszkadza i myślę, że to właśnie dlatego lubię tak ten kolor. Wzbudza on we mnie jakąś taką siłę, autorytet, elegancje i zachętę do własnej introspekcji”

@ moose` „Czerń kojarzy mi się z klasą i elegancją ale z drugiej strony z czymś mrocznym, może odrobinę smutnym i niezbadanym. Również z nocą i ciszą. Symbolizuje formalność, granicę i smutek. Myśląc o cierni czuję tajemniczość i respekt. Nocą daje czas na wytchnienie i zastanowienie się. To kolor, który intryguje. Ukrywa coś czego nie widać. Kolor, który nie uśmiecha się łatwo. On raczej milczy, jakby pamiętał wszystkie rany. Nie daje się łatwo oswoić. Jest jak pytanie, które zostaje w głowie dłużej niż odpowiedź. Czy lubię czerń? Uważam, że jest elegancki, ponadczasowy i praktyczny. Lubię go zarówno w dodatkach jak i ubraniach. Mam sporo czarnych rzeczy w szafie. Czarka sukienka w szafie to klasyk i podstawa. dodaje pewności siebie i można czuć się w nim komfortowo.  P.S. czerń wcale nie wyszczupla”

Belka-1.png.d08ba684da668a753cb0dba0b2c515ea.png

Jeżeli artykuł Ci się w jakiś sposób spodobał to zostaw „Lubię to” i komentarz
Ciebie to nic nie kosztuje, a mnie motywuje do dalszej pracy i większej ilości artykułów dla społeczności.
Na potrzebę artykułu, wykorzystano treści z
 koloratorum.plwikipedia.orgmnk.pl,  cyrekcreative.com

https://ngnw.pl/topic/7077-%E2%80%9Esymbolika-kolorow%E2%80%9D-czarny/

• Redaktor Naczelny

fajny artykul! dzieki ze moglam wziac w nim udzial, plusik:)

• Lubię 1
https://ngnw.pl/topic/7077-%E2%80%9Esymbolika-kolorow%E2%80%9D-czarny/#findComment-26994

• Właściciel

trochę za duża czcionka, strasznie bije po oczach, a poza tym świetna robota!

@ Werka. wiesz w jakim kolorze byłem dziś w pracy ubrany? :kappa2:

• Haha 1
OCCL22p.jpg

https://ngnw.pl/topic/7077-%E2%80%9Esymbolika-kolorow%E2%80%9D-czarny/#findComment-26995

• Gość zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...
Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności | Regulamin forum NGNW.pl
Obecnie przeglądasz stronę jako Gość!
Nie masz z tego powodu dostępu do większości funkcjonalności! Chcesz mieć do nich dostęp?