Skocz do zawartości
wspolpraca

Współpracujmy - to takie proste!

Jeśli terroryści i antyterroryści potrafią się dogadać, to my również możemy! Jesteśmy otwarci na wszelkie formy współpracy i chętnie podejmiemy rozmowy.

Zagłosuj na nasze serwery

Jedno kliknięcie dla każdego serwera, a jak wpsiera jego rozwój. Zagłosuj na nasze serwery, odpowiedz w temacie i zgarnij reputację w ramach wdzięczności za pomoc!

Ustaw skiny na serwerach CS2

Ustaw skiny i kosy na serwerach

Już nic prostszego, jak przejście na skiny.ngnw.pl dzieli Cię od ustawienia ulubionych skinów na naszych serwerach CS2!

Zdobądź skiny od partnera NGNW.pl

Zdobywaj punkty i wymieniaj je na skiny z bestway.gg

Zarejestruj się z kodem "NGNW", zdobywaj punkty za aktywność i wymieniaj je na graffiti, naklejki lub skiny w Counter-Strike 2!

Dołącz do grupy Steam

Dołącz do naszej grupy Steam i zyskuj na tym! Będąc na grupie zyskujesz: więcej kredytów podczas gry na serwerach oraz jesteś na bieżące ze wszystkimi wydarzeniami na sieci!

Odwiedź naszego Facebooka

NGNW.pl działa również na Facebooku! Publikujemy tam treści, co najmniej raz w tygodniu i pojawiają się tam kody doładowujące konta w sklepiku, warto być na bieżąco!

Zakup VIP lub kredytów

Kupno usług na ulubionym serwerze to nie tylko korzyści w grze dla gracza, ale także wsparcie serwera i jego rozwoju. Wesprzyj serwer kupując VIP a przedłużąjąc go otrzymasz 10% rabat.

[#7] Ciekawostka - Co to zorza polarna i jak powstaje?

Werka.

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Zorza polarna

lqzeej4.jpg

Nie wiem jak Was, ale po ostatnich postach i zdjęciach zorzy polarnej, która była obserwowana nad naszym polskim morzem, zaczęło mnie interesować to,

jak ona powstaje. Na początku jednak może zacznę od tego, czym w ogóle jest zorza.

Otóż zorza polarna to zjawisko świetlne, które jest najczęściej obserwowane w pobliżu biegunów, czyli tam, gdzie jest bardzo duże,

silne pole magnetyczne. 

photo.jpg

Bardzo trudno mi swoimi słowami wyjaśnić, jak powstaje zorza, więc zacytuję najciekawszy i chyba najbardziej zrozumiały kawałek o niej z astronomicznego bloga:

"Cząsteczki gazów są pobudzane przez materię wiatru słonecznego, w wyniku czego uwalniana jest energia, emitująca promienie światła widzialnego i niewidzialnego. Jeśli następuje to na wysokości, gdzie występuje głównie tlen, to widzimy odcienie zieleni, różu i czerwieni. Reakcja z azotem przyczynia się do występowania koloru bordowego, a tam gdzie atmosfera jest bogata w wodór i hel - zorza świeci na niebiesko lub fioletowo."

Nie wiem jak dla was, ale dla mnie super sprawa. Półkula północna i kraje, do których należą regiony podbiegunowe, czyli Norwegia, Islandia, Kanada czy Finlandia, są najlepszym miejscem do podziwiania. Wiemy jednak, ze to trochę kosztowne przedsięwzięcie, gdyż w tych krajach jest drogo, więc możecie się szybko wybrać jutro nad morze i zobaczyć ją na własne oczy hehehe (jeśli nie będzie chmur)

Dziękuję za uwagę, ciekawostka mam nadzieję fajna, krótka i przyjemna dla oka.

Dajcie znać, czy widzieliście kiedykolwiek zorzę polarną na żywo lub czy chcielibyście zobaczyć!

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zorza_polarna

https://teleskop.pl/pl/blog/jak-powstaje-zorza-polarna-1657535993.html

• Lubię 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności | Regulamin forum NGNW.pl